با هفت مدرس کاربلدِ «هزاردستان» متخصص تولید محتوای متنی شو. تخفیف ۴۵۰هزارتومانی با کد تخفیف «الوکانتنت» شرکت در دوره تولید محتوا
خانه » دوره های آموزشی » دوره آموزش سئو » سئو تکنیکال (Technical SEO): آموزش کاربردی سئو تکنیکال
سئو تکنیکال
سئو تکنیکال (Technical SEO): آموزش کاربردی سئو تکنیکال

سئو تکنیکال (Technical SEO): آموزش کاربردی سئو تکنیکال

سئو تکنیکال نه ترس دارد و نه عجیب و غریب است. می دانم! بسیاری از شما از این اسم ترسیده‌اید و سمت آن نمی‌روید چون نسبت به سایر عناوین حوزه سئو، جدی‌تر و خشن‌تر به نظر می‌رسد. شاید هم ایراد از محتواهایی است که در مورد سئو تکنیکال خوانده‌اید.

بین خودمان باشد اما برخی افراد هنگام توضیح یک مفهوم، تصمیم می‌گیرند از کلمات عجیب و غریب استفاده کنند تا تصور شود بیش از اندازه بلد هستند! به همین دلیل است که بسیاری از افراد با شنیدن نام سئو تکنیکال و خواندن تعریف آن، پا به فرار می‌گذارند و این بخش سئو را که بسیار هم مهم است، در گوشه‌ای انبار می‌کنند و سالی یک بار هم سراغش را نمی‌گیرند.

زیاده گویی نمی‌کنم. ساده و صریح! از سئو تکنیکال نترسید چون آسان‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنید. تنها باید آن را بشناسید و برای آن که سایت خود را در این زمینه بهبود ببخشید، تمرین کنید و ساز و کارهایش را یاد بگیرید.

پس در قدم اول این مقاله را با دقت و تا انتها مطالعه کنید که حرف برای گفتن زیاد دارم…

سئو تکنیکال چیست؟

اول از همه به سراغ دسته بندی سئو برویم. حتماً می دانید که سئو دارای سه بخش مجزاست که کارکردهای متفاوتی دارند. این سه دسته عبارتند از:

  1. سئو داخلی
  2. سئو خارجی
  3. سئو تکنیکال

روی سخن ما با دسته سوم است. یعنی سئویی که به اصطلاح به آن تکنیکال می گویند. سئو تکنیکال بر خلاف دو دسته دیگر، کاملاً به مباحث فنی سایت شما ارتباط دارد و نیاز است شما در حین کد نویسی به آن توجه کنید و در نهایت هم خود را برای تعامل با ربات‌های جست و جو گر گوگل، آماده سازید.

همچنین باید در روند سئو کردن سایت خود، کاری کنید که کاربر از بودن در سایت شما لذت ببرد و زمان زیادی را در سایتتان بگذراند.

سئو تکنیکال چیست

چرا تا این اندازه سئو تکنیکال را مهم می‌دانند؟

سعی کردم در بخش بالایی متن شما را با مفهوم سئو تکنیکال آشنا کنم. اما اکنون به سراغ دلیل اهمیت این بخش از سئو می‌رویم و کمی هم از آن می گوییم.

اول از همه باید بگوییم ما در سئو تکنیکال می‌بایست به مواردی چون سرعت لود شدن سایت، نحوه نمایش در موبایل، کد نویسی ها و… توجه کنیم. این کار سبب می‌شود تا موتورهای جست و جو به راحتی در لینک‌های سایت شما بخزند و برای خود اطلاعات درست و حسابی دست و پا کنند.

خوب نتیجه این اتفاق چیست؟ این است که سایت شما به راحتی توسط این موتورها خوانده می‌شود، گوگل درک درستی از سایتتان به دست می‌آورد و بهتر می‌تواند شما را به مخاطبان معرفی کند.

تصورش را بکنید، شما با هزینه‌های سرسام آور یک سایت طراحی کرده‌اید که از نظر ظاهری بسیار زیباست. در کنار طراحی، محتوایی ارزشمند تدارک دیده‌اید و در سایت خود قرار داده‌اید. در واقع همه چیز آماده است که بگوییم شما با این سایت، برد کرده‌اید و کسب و کارتان را توسعه داده‌اید! اما…

اما شما اصلاً توجهی به موتورهای جست و نکرده‌اید! در واقع این همه زیبایی را کسی نمی‌بیند! به نحوی که انگار اصلاً سایتی با این ویژگی‌ها وجود ندارد. چون نه موتورهای جست و جو گر می‌توانند شما را به مخاطب نشان دهند، نه ربات‌ها توانایی پیدا کردن شما را دارند.

پس یادتان نرود که سئو تکنیکال، اصلی‌ترین بخش سئو است و شما باید از همان ابتدای طراحی و کدنویسی سایتتان به فکر این بخش از سئو باشید.

مهم‌ترین اهداف سئو تکنیکال

از چیستی و اهمیت سئو تکنیکال گفتم و حالا زمان آن رسیده که از اهدافش بگویم. هدف از تمامی فرآیندهایی که به اصطلاح به آنها سئو تکنیکال می گویند، ایجاد یک بستر مناسب برای تعامل بهتر سایت با ربات‌ها و موتورهای جست و جو است. این ارتباط درست و تعامل اصولی، کمک می‌کند که کاربران از حضور در سایت شما احساس رضایت کنند و تجربه کاربری منحصر به فردی را به دست آورند.

یادتان نرود هدف سئو تکنیکال آن قدر مهم است که اگر نتوانیم آن را جز برنامه ریزی های کسب و کاری خودمان قرار دهیم، سایت ما محکوم به شکست است و هرگز رشد نخواهد کرد.

آموزش سئو تکنیکال

بعد از آشنایی، زمان آن رسیده است که به سراغ یادگیری آن برویم. این که اصلاً چطور می‌توان آن را پیاده کرد؟ چطور می‌توان سایت را از نظر تکنیکی، سئو کرد و چطور سایتی داشته باشیم که موتورهای جست و جو بتوانند آن را پیدا کنند؟

در این بخش یک به یک موارد را برای شما معرفی می‌کنیم. با دقت بخوانید و جزئیاتش را در سایت خود پیاده کنید.

آموزش سئو تکنیکال

افزایش سرعت سایت با سئو تکنیکال

اول از همه باید بگویم یکی از مهمترین فاکتورهای گوگل برای آن که سایت شما را در رتبه‌های نخست به کاربر نشان دهد، سرعت سایتتان است. اگر نتوانید سرعت سایت خود را به حد استاندارد برسانید، نه تنها موتورهای جست و جو اعتباری برای سایت شما قائل نیستند، بلکه کاربران هم از سایت کند، فرار می‌کنند.

خوب حالا به این سؤال جواب می‌دهم که اصلاً سرعت سایت باید چقدر باشد؟ اگر بخواهم با انصاف باشم و عددی بگویم که نه سیخ بسوزد و نه کباب، بین 2 تا 7 ثانیه را پیشنهاد می‌دهم. اما رسیدن به این زمان خود نیازمند سئو تکنیکال است.

افزایش سرعت سایت

ساختار بهینه شده برای ربات‌ها

ربات‌های گوگل هنوز کم سن و سال هستند! یعنی چی؟ یعنی این که هنوز رشد درست و حسابی ندارند و نمی‌توانند به درستی خوب و بد را از هم تشخیص دهند! اما این مسئله چه مشکلی برای شما ایجاد می‌کند؟

مشکل این است که شما نمی‌توانید امیدوارانه محتوای خود را بارگذاری کنید و توقع داشته باشید این ربات عزیز با هوش سرشار خود بیاید و آن را پیدا کند و به کاربر نشان دهد.

کلی‌تر بخواهم بگویم، گوگل و برای این که صفحات سایت شما را به خوبی شناسایی کند، به سراغ ربات‌ها می‌رود. نکته مهم در این بین، این است که ربات‌های گوگل خیلی هم توانمند نیستند و نیاز به کمک دارند. شما باید برای آن که ربات‌ها صفحات سایتتان را شناسایی کنند، برنامه ریزی دقیقی داشته باشید.

این برنامه ریزی، همان اصول سئو تکنیکال است که با همراهی آن، کمک خوبی به ربات‌های گوگل می‌کنید.

فایل robot.txt

اگر می‌خواهید در سئو تکنیکال موفق باشید، باید بدانید که ربات‌های گوگل زبان خوش را متوجه نمی‌شوند و باید صفحات سایتتان را در چشمشان فرو کنید تا ببینند، ایندکس کرده و به کاربر نشان دهند.

اما چطور می‌توان ارتباط موثرتری با این ربات‌های عزیز برقرار کرد؟ با کمک زبان شیوای برنامه نویسی! شما می‌توانید در robot.txt با آنها صحبت کنید. robot.txt در هاست سایت شما قرار گرفته است و به شما کمک می‌کند تا با دستورهای برنامه نویسی، تعامل خوبی با ربات‌های گوگل برقرار کنید.

به عنوان مثال به هر دلیلی تصمیم می‌گیرید که یک صفحه سایت خود را ایندکس نکنید. با کمک robot.txt می‌توانید این کار را انجام داده و تسلط بیشتری نسبت به ربات‌های گوگل پیدا کنید.

در واقع می‌توانید دستورهایی در فایل Robots.txt بنویسید و ربات‌های گوگل را از ورود به بخش‌هایی که دوست ندارید ایندکس شود، منع کنید.

Robat.txt

لینک شکسته سایت و صفحات 404

حتماً با این صفحه مواجه شده‌اید! خطای 404!! این خطا زمانی است که مرورگر تمام زور خود را می زند تا بتواند یک صفحه را برای ما به نمایش بگذارد اما نمی‌تواند. این اتفاق چه زمانی رخ می‌دهد؟

عموماً لینک‌های شکسته زمانی رخ می‌دهند که URL سایت شما به درستی وارد نشده باشد و حرفی را کم یا زیاد در آن نوشته باشید. مورد بعدی آن زمان‌هایی هستند که شما به عنوان صاحب یک سایت، محتوای یک صفحه را بردارید.

خوب زیاده گویی بس است. همه این‌ها را گفتم که اعلام کنم گوگل و ربات‌هایش هرگز تاب دیدن لینک‌های شکسته را ندارند و نمی‌توانند به راحتی از کنار آن بگذرند. پس یکی از مهمترین کارهایی که در سئو تکنیکال باید انجام دهید، این است که تعداد لینک‌های شکسته را به حداقل برسانید تا سایتی بهینه داشته باشید.

اما چطور لینک‌های شکسته را از بین ببریم؟

به راحتی! نگرانی ندارد! متاسفانه خیلی از سئوکارهای تازه کار وقتی با این خطا رو به رو می‌شوند، دست و دلشان به لرزه می افتد و نمی‌توانند قدم از قدم بردارند. اما این نگرانی یک جورهایی اضافه کاری است!

شما به عنوان کسی که در سئو تکنیکال خبره است باید بدانید، با یک ریدایرکت 301 ساده، می‌توانید تمام کاربران و ربات‌هایی که وارد صفحاتی با لینک شکسته می‌شوند را به صفحه اصلی سایتتان هدایت کنید.

جلوگیری از وجود صفحات تکراری (duplicate content)

اگر می‌خواهید برای خرابکاری در یک سایت نقشه بکشید، به سراغ ایجاد صفحات تکراری بروید. شاید هیچ چیز نتواند به اندازه این صفحات سبب شود یک سایت، از حضور در رنک‌های اول گوگل، محروم شود.

اما صفحات تکراری، کدام صفحه‌ها هستند؟

  • عناوین تکراری
  • چند صفحه با محتوای برابر

چطور این صفحات را پیدا کنیم؟ به راحتی می‌توانید از طریق Google Webmaster Tools صفحات تکراری را شناسایی کنید.

امنیت سایت!

خوب به سراغ یک سختگیری درست و درمان در سئو تکنیکال می‌روم. سختگیری که گوگل رهایش نمی‌کن و سفت و سخت به آن توجه دارد. منظورم از این سختگیری، همان امنیت سایت شماست! یعنی این که هر تازه به دوران رسیده‌ای که اندازه دو قران از سایت و کد نویسی سر در می‌آورد، نتواند سایت شما را هک کند و به اندازه یک چشم بر هم زدن، آبرویی که قطره قطره جمع کرده‌اید را ببرد!

فقط کافی است شما هک شوید! دیگر گوگل نمی‌تواند به شما به چشم گذشته نگاه کند و چنان تنبیهی برایتان در نظر می‌گیرد که بیا و ببین. تنبیه اصلی گوگل برای هر خطایی که من و شما انجام می‌دهیم، کاهش شدید رتبه سایتمان است.

اما گوگل برای مشکل امنیت سایت شما، تنها یک تنبیه را در نظر ندارد! تنبیه اصلی زمانی است که حیثیتتان را قدم قدم از بین می‌برم و به همه کاربران خبر می‌دهد آهای ایهالناس، این سایت هک شده است! پس به سراغ افزایش امنیت بروید که اگر هک شوید آبرویی برایتان نمی‌ماند.

سایت مپ

این هم یک فایل متنی فرمت xml است که لینک یک به یک صفحات سایتتان در آن قرار گرفته است؛ اما کارکردن چیست و به چه کاری می‌آید؟

گفته بودم که گوگل کمی زبان نفهم است و باید صفحات را در چشمش فرو کنیم تا ببیند، به همین دلیل شما با سایت مپ می‌توانید به راحتی تمامی لینک‌های سایتتان را به به ربات نشان دهید.

در واقع یکی از مهمترین اقدامات در سئو تکنیکال این است که با کمک سایت مپ، روند خزش ربات‌ها را در سایتتان بهبود می‌بخشید و سبب می‌شوید راحت‌تر شما را بشناسند و صفحات سایتتان را بررسی کنند.

سایت مپ

استراکچر دیتاها

نوبتی هم باشد، نوبت توجه به کیفیت محتوایی است. حتماً می دانید که این گوگل، انواع و اقسام الگوریتم‌ها را به کار گرفته است تا کیفیت محتوایی سایت شما را بررسی کند.

بیشتر بخوانید:الگوریتم های گوگل؛ به سیرک حیوانات گوگل خوش آمدید!

در این جا چند نمونه از آنچه مورد توجه گوگل است را نام می‌برم:

·       استفاده اصولی از کلمات کلیدی

·       استفاده مناسب از LSI

·       چگونگی بهره گیری از تصاویر

·       یونیک بودن محتوا

·       به روز بودن محتوا

·       و…

اما ارتباط این بحث با سئو تکنیکال چیست؟ شما باید تمام تلاش خود را به کار ببندید تا محتوایی که تولید می‌کنید، به چشم گوگل بیاید. برای این کار یک راه حل فوق العاده در سئو تکنیکال وجود دارد و آن هم استراکچر دیتا است.

در واقع شما می تونید با کمک کدهای استراکچر دیتا در مسیر برنامه نویسی سایتتان، به این موتور جست و جو که خیلی هم زبان فارسی بلد نیست، تقلب برسانید. این کدها باعث می‌شوند که گوگل محتوای شما را ببیند و درک بهتری از آن به دست آورد. فراموش نکنید انجام این کار، تنها با کمک یک متخصص میسر است پس اگر بلد نیستید، خودتان دست به آچار نشوید.

اهمیت آدرس صفحه در سئو تکنیکال

شاید اولین چیزی که در پروسه سئو تکنیکال می‌شود به آن توجه کرد، بحث URL ها است. شما باید چند ویژگی مهم را برای تعیین URL های سایت خود به کار بگیرید تا گوگل بتواند بهتر شما را بشناسد. این ویژگی‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

·       استفاده از URL های استاتیک به جای URL های داینامیک

·       استفاده از URL های کوتاه

·       استفاده از کلمات کلیدی در URL ها (این کلمات می‌توانند هم فارسی باشند و هم انگلیسی)

·       عدم استفاده از عبارات بی معنی در URL ها یا همان آدرس صفحات

لینک‌های بردکرامب (Breadcrumbs)

بردکرامب لینک‌هایی هستند که با عنوان لینک‌های مسیریابی هم شناسایی می‌شوند و عموماً در قسمت پایین منو سایت شما، به چشم می‌خورند. البته اگر دنبال دیدن این لینک‌ها هستید، به سایت‌های فروشگاهی سر بزنید چون عموماً لینک‌های بردکرامب در سایت‌های فروشگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اما معنی بردکرامب چیست؟ بردکرامب یعنی خورده نان! عجیب است می دانم اما دلیل آن را بخوانید متوجه می‌شوید منظور از این اسم چیست.

داستان هانسل و گرتل را یادتان هست؟ وقتی از خانه خارج می‌شدند در جنگل خورده نان می‌ریختند تا مسیر را کم نکنند و راحت به خانه باز گردند؟ این لینک‌ها هم همینطور عمل می‌کنند! راهنمایی بازگشت مسیر طی شده.

بردکرامپ

لینک‌های بردکرامب دو کارکرد عمده دارند که در سئو تکنیکال بسیار مورد توجه قرار می‌گیرند:

  • کمک به ایجاد ساختار کلی لینک سازی منسجم
  • بهینه سازی تجربه کاربری

ریسپانسیو بودن سایت

این هم از آن دسته مواردی است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. لازم نیست بگوییم که چه میزان از کاربران از موبایل وارد سایت‌های گوناگون می‌شوند و اگر با سایتی ریسپانسیو و مناسب موبایل، رو به رو نشوند، کلاهشان هم بیوفتد سمت سایت شما نمی‌آیند.

از همین رو ریسپانیو بودن سایت در مبحث سئو تکنیکال از جمله مواردی است که اگر به آن توجه نکنید، قطعاً با مشکل رو به رو می‌شوید.

در نهایت

حرف و حدیث در مورد سئو تکنیکال زیاد است و نمی‌توان تنها به توضیحاتی مختصری که در این متن داده اکتفا کنید. یادتان نرود مهمترین چیز در این مسیر، شناخت اصول سئو تکنیکال، استفاده از آنها و کسب تجربه است.

پس ترس را کنار بگذارید و سئو تکنیکال را بشناسید و تجربه کنید. مطمئن باشید تجربه خوبی خواهید داشت.

4 thoughts on “سئو تکنیکال (Technical SEO): آموزش کاربردی سئو تکنیکال”

  1. سلام جناب امین مهدوی امید وارم حالتون خوب باشه . مطلبتون خیلی عالی و پر انرژی بود . ممنون

متن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *