تقویم محتوا چیست؟
اگر شما هم در حوزه بازاریابی محتوا فعالیت دارید، با تقویم محتوا آشنا هستید. تقویم محتوا از جمله موارد لازم برای استراتژی بازاریابی محتوا محسوب میشود. اکثر کسب و کار هایی که تازه شروع به کار کردند، به یک تقویم محتوا نیز دارند تا بتوانند روی یک برنامه منظم و اصولی برای تولید محتواهایشان پیش بروند.
تقویم محتوا در واقع یک برنامه ریزی و زمانبندی دقیق برای تولید محتوا با توجه به اهداف بلند مدت و کوتاه مدت، پرسونا و انتظارات مشتریان و پیدا کردن کلمات کلیدی متناسب با انواع مخاطب است. همچنین علاوه بر اینکه زمان دقیقی را برای انتشار محتوا نشان میدهد، تقویم محتوا باید زمان بهینه سازی و ارتقاء محتوا را نیز مشخص کند.
از جمله دلایلی که نشان دهنده نیاز به تقویم محتوا بوده این است که داشتن نظم و زمان بندی دقیق در تولید محتوا و انتشار آن سبب میشود، که روندی صعودی در توسعه کسب و کار و در نتیجه گرفتن بازخوردهای مثبت داشته باشید. هرچند که استراتژی محتوا کمک میکند تا تولید محتوا به صورت سازماندهی شده و منظم تجزیه و تحلیل شود ولی باز هم وجود یک تقویم محتوا در بازاریابی محتوا ضروری است.
اهداف تقویم محتوا
تقویم محتوا سبب میشود تا تمام مجموعه و اعضای تیم از روش و روند پروژه آگاه شوند، که همین موضوع موجب میشود تا یک برنامه درست و دقیق داشته باشند و همه طبق آن عمل کنند. با داشتن برنامه میتوان ایدههای جدید را از اعضای گروه دریافت کرد که موجب پیشرفت روند کار میشود.
تقویم محتوا به تیم کمک میکند تا هنگام تولید متن یا ویدئو با هدفی مشخص پیش بروند و سردرگم نشوند و همچنین با وجود نقشه محتوا میتوان با توجه به اهداف پروژه، برنامه ریزی های دقیقی به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه داشت و از ایجاد محتوا تکراری جلوگیری کرد.
با استفاده از تقویم محتوا میتوان رویدادهای کلیدی و تأثیر گذاری را یافت تا در آن زمانها محتوای تولید شده را منتشر کرد. از مهمترین اهداف و ویژگیهای تقویم محتوا میتوان به این موضوع اشاره کرد، که تقویم محتوا با یک برنامه ریزی دقیق سبب صرفه جویی در وقت و هزینه برای پیدا کردن موضوع محتوا و همچنین رسیدگی به مشکلات در محتواهای ضعیف میشود.
چهار کلید موفقیت در تقویم محتوا
برای ساخت یک تقویم محتوا بسته به اینکه سرعت سازمان چگونه پیش میرود، به صورت هفتگی، ماهانه یا سه ماه یک بار برنامه ریزی میکنند. در اینجا میخواهیم چهار کلید جهانی برای موفقیت در تولید محتوا را بیان کنیم که عبارتند از:
- تقویم محتوای خود را در دسترس همه قرار دهید: در حالی که همه توانایی ویرایش یک تقویم محتوای اصلی را ندارند، ولی همه باید بدانند که تقویم محتوا در کجا قرار دارد و دسترسی به آن برای تمام اعضای گروه وجود داشته باشد.
- دائماً تکرار کنید: یک تقویم محتوا یک سند زنده و نفس گیر است و باید همانطور که نیازهای محتوای شما انجام میشود، تغییر و رشد کند.
- هیچ یک از روشهای صحیح برای تقویم محتوا شما وجود ندارد: یک میلیون روش، قالب و رویکرد متفاوت برای انجام در دسترس است. همچنین ما یک الگوی پایه و فرآینید اثبات شده برای خودمان و مشتریان به شما ارائه میدهیم اما شما همچنان باید با رویکردها بازی کنید و در صورت لزوم عناصر را تغییر دهید.
- یک مخزن محتوا ایجاد کنید: به ایدههایی که بلافاصله نمیتوانید آنها را اجرا کنید یا با این جمله مواجه میشوید که “ما هرگز قادر به انجام چنین کاری نخواهیم بود” گیر ندهید و در عوض یک مخزن محتوا ایجاد نمایید، تا در زمان لزوم از آن استفاده کنید.
ساختن یک تقویم محتوا در سه گام
برای ساخت یک تقویم محتوا، سه گام وجود دارد که با توجه به آنها و عمل به هریک میتوانید یک تقویم محتوا را به سادگی برای خودتان بسازید، این گامها عبارتند از:
گام اول: شروع با داراییهای موجود محتوایی
در ساخت تقویم محتوا منظور ما این نیست که همه چیز را از نو تولید کنید یا محتوای جدید بسازید، بلکه در گام اول باید به این مسئله توجه نمایید که آنچه در محتوای شما به عنوان دارایی وجود دارد، چگونه میتواند مورد استفاده مجدد قرار بگیرد.
با این کار نه تنها در مصرف منابع صرفه جویی کردهاید، بلکه توانستهاید از اتلاف وقت جلوگیری نمایید. چراکه تولید محتوا جدید نیازمند صرف زمان و منابع مالی و انسانی زیادی است. برای اینکه بدانید چگونه از داراییهای موجود استفاده کنید، نیاز است تا به موارد زیر توجه نمایید:
- اسلایدها: میتوانید از داراییهای محتوایی به صورت فیلم، پست و اسلاید استفاده کنید.
- دادهها یا تحقیقات دست اول: تا زمانی که از این دادهها با خیال راحت و به روشهای اخلاقی استفاده کنید، میتوانید از دادهها یا تحقیقات خود برای ایجاد اینفوگرافیک یا اخبار خبریتان استفاده نمایید.
- همکاران: شما میتوانید از تخصص همکارانتان در حوزههای مختلف به عنوان دارایی محتوایی کسب و کارتان استفاده نمایید، به عنوان مثال به صورت مصاحبههای ویدیویی، صوتی یا به صورت کتبی اطلاعات آنها را جمع آوری کنید.
- گزارشها: محتواهای بزرگ را در سریهای پست وبلاگ یا شبکههای اجتماعی دیگر قرار دهید که به این عمل اتمی سازی می گویند.
- پستهای قدیمی وبلاگ: تنظیمات جزئی را انجام داده و با استفاده از اطلاعات تازه آنها را به روز کنید. همچنین اگر آنها دارای یک موضوع مشترک هستند، تمام مطالب را در یک اسلاید یا گزارش قرار دهید، که به این فرایند اتمی سازی معکوس می گویند.
برای اینکه بتوانید ایدههای محتوایی جدیدی تولید کنید، باید داراییهای محتواییتان را به صورت مجدد مورد استفاده قرار دهید و این کار به شما کمک میکند تا ایرادات و خلأهای موجود در محتوایتان را برطرف کنید. همچنین هنگامی که یک دارایی محتوا سبب بهبود بخشهای مختلف محتوایی میشود، به آن اتم سازی می گویند.
اگر بخواهیم فرایند اتمی سازی را بیشتر توضیح دهیم، باید بگوییم هنگامی که بخشهای بزرگ محتوایی به بخشهای کوچکتر (۸ بخش) تقسیم شوند، این فرایند انجام شده است. به عنوان مثال اینفوگرافیک (مثلاً نمودار توضیحی) میتواند از یک پست وبلاگ به تجزیه و تحلیل تمام دادههایی که در آن پایه گذاری شده، بپردازد و پشتیبانی کند. همچنین میتوانید ویدیوهایی که نتایجی گستردهتر از یافتههایتان را شامل میشود، تهیه کنید.
گام دوم: شناسایی و ایجاد شوهای محتوا
شاید شما هم با مفهوم جی بئر (Jay Baer) در حوزه شوهای محتوا آشنایی ندارید و برای اینکه بتوانید اطلاعت بیشتری کسب کنید، بهتر است به پستهای آن مراجعه نمایید. یکی از موارد کلیدی و مهم که در این حوزه باید بدانید، این است که بازاریابان محتوا مانند شبکههای تلویزیونی میاندیشند و شوهای محتوا را ایجاد میکنند.
به طور خلاصه، شو های محتوا ابتکارهای پایدار و قابل پیش بینی هستند که مخاطبان میتوانند به آن اعتماد کرده و کسب کارتان را بشناسند. در حقیقت این شوها همان چیزی است که مشتریان واقعاً انتظارش را از شما دارند. همچنین سه نوع شو وجود دارد که باید در محتوایتان شناسایی کنید:
-
شوهای ارزشمند (Binge-worthy shows)
این شوها محتواهای مبتکرانه، در حال پیشرفت، بسیار بزرگ و ثابتی در تقویم محتوا هستند کهتم و فرمت یکسانی دارند. همچنین باید حداقل دو مخاطب را هدف قرار دهند، در غیر اینصورت ارزشی برای صرف وقت و تلاش برای تولید این نوع شوها وجود ندارد.
شوهای ارزشمند اغلب پادکستها، سریالهای ویدیوئی، سریالهای وبینار، برگههای سفید، گزارشها و موارد دیگر هستند. شما باید حداقل دو بار در ماه بتوانید این شوها را نمایش دهید و حواستان باشد که این شوها در تقویم محتوا به ابتدای آن متصل میشوند.
-
شوهای وان تایم (One-time shows)
شوهای وان تایم در تقویم محتوا، شوهای ویژه سه ماهه یا سالانهای است که به یک نقطه یا موضوع اصلی مشتری حمله میکند. مقالات سفید، مقالات تحقیقاتی، مسابقات، کمپینهای محتوای تولید شده توسط کاربر و… را تصور کنید، برای اینها لازم نیست که از یکسان بودن سطح استفاده کنید، اما همچنان باید با مارک و صدای (برند) شما مطابقت داشته باشد.
-
شوهای برنامه ریزی شده
این شوها در ابتکاراتی هستند که در تقویم محتوا شما جریان دارند و لزوماً با موضوعتان تطابق و سازگاری کامل ندارد. مانند موارد ارسال شده در وبلاگ که بسته به نوع محتوا ممکن است آنها نویسنده، موضوع یا قالب دیگری داشته باشند، اما همیشه یک استراتژی محتوا را دنبال میکنند و حداقل یک مخاطب روشن در ذهن دارند.
گام سوم: برنامه ریزی، زمانبندی، انتشار و تبلیغ محتوا
برای اینکه بتوانید یک تقویم محتوا برنامه ریزی شده، داشته باشید باید جلسات ویرایشی بین تمام کسانی که در تولید و ویرایش محتوا نقش دارند را قبل از انتشار دوره بعدی مثلاً به صورت ماهانه یا سه ماه یکبار برگزار کنید. از این جلسه میتوان برای برنامه ریزی محتوای منتشر شده از مخزن شما با بازههای زمانی واقعی و حمایت از فعالیت رسانههای اجتماعی، خبرنامه ایمیل و… استفاده کرد.
در یک تقویم محتوا میتوانید جلسات برنامه ریزی از دورههای گذشته را برای مشاهده آمار بازدید، مشارکت و درآمد (در صورت وجود) مورد استفاده قرار دهید تا اینکه بدانید کدام نوع محتوا موفقترین (و شاید نیاز به تکرار) بوده و کدام ها موفقتر نیستند (و شاید نیاز به تجدید نظر دارد) و بدین صورت یک ارزیابی درست انجام دهید.
از دیگر عواملی که برای برنامه ریزی میتوانید در نظر بگیرید، این است که برای بهینه سازی بازدیدها و تعاملات، از تجزیه و تحلیلها (هم وب و هم اجتماعی) و دادههای درآمدی استفاده کنید تا اگر لازم بود در مطالبی که قبلاً منتشر شده (مثلاً عناوین، مقدمهها، لینکهای خارجی و…) تغییراتی ایجاد نمایید.
تقویم محتوایی اینستاگرام
برای اینکه یک تقویم تولید محتوا اینستاگرام داشته باشید، بهتر است جدولی مانند تصویر زیر را تهیه کنید. در سطر و ستون جدول، روزها و ساعتها را قرار دهید، حواستان باشد که مناسبتها را از یاد نبرید چراکه جزو مهمترین رویدادها برای تولید محتوا به حساب میآیند. در این راه صبور باشید و بدانید برای افزایش فالوور در اینستاگرام باید زمان بگذارید و طبق تقویم محتواییتان پیش بروید.
جمع بندی
سه گام مهم برای ساخت یک تقویم محتوا مناسب و کارآمد را بیان کردیم. اگر شما هم میخواهید که یک تقویم محتوا برای انتشار به موقع و دقیق محتواهایتان داشته باشید تا در زمان و هزینه صرفه جویی کنید، حتماً از مطالب گفته شده به صورت دقیق و گام به گام استفاده نمایید.
منبع: convinceandconvert