فهرست محتوا
بازاریابی شبکههای اجتماعی در راستای فراگیر شدن خود در سال ۲۰۱۹، باید بر مبنای پیشبینی متخصصان پیشرو در صنعت، نگاهی به استراتژی بازاریابی دیجیتال داشته باشد.
شبکههای اجتماعی پیوسته در حال تغییر هستند و با کارکردهای گوناگون و اشکال مختلف مانند فیس بوک، اینستاگرام، لینکدین و غیره و همچنین با بهرهگیری از ایدههای نوآورانه و صرف هزینههای بسیاری درصدد گسترش ابعاد خود هستند. این تغییرات نهتنها به کاربران کمک میکند تا به شیوههای مختلف با برندهای موردعلاقه خود تعامل داشته باشند، بلکه به بازاریابان نیز این فرصت را میدهد که برای جلب مخاطب بهوسیله مجموعهای از ابزارها و تکنیکهای موجود در این شبکههای اجتماعی سرمایهگذاری کنند.
این مسئله برای بازاریابان اهمیت بسیاری زیادی دارد تا آنها بتوانند از این طریق در میان انبوهی از بازاریابی شبکههای اجتماعی خودی نشان دهند و سرپا باقی بمانند چراکه این موضوع در آیندهای نهچندان دور به آنها کمک خواهد کرد تا بتوانند خود را به فناوری و مهارتهای لازم برای ساخت اغلب پلتفرمهای آنلاین مجهز کنند.
میتوان گفت سال ۲۰۱۹ همهچیز درباره جلوههای تصویری است و محتوای ویدئویی مانند ویدیوی زنده (آنلاین)، یک حوزه کلیدی در دنیای ارتباطات محسوب میشود که بازاریابان بهمرورزمان نیاز بیشتری به محتوای گرافیکی پیدا میکنند. از همین رو میتوان گفت محتوای ویدئویی در سال ۲۰۱۹ بیشتر از سال ۲۰۱۸ بر بازاریابی شبکههای اجتماعی مسلط خواهد شد و طرفداران بیشتری را نیز سمت خود جذب خواهد کرد.
بر اساس اظهارات مارکوس شریدن، کارشناس بازاریابی آنلاین، ۸۰ درصد ازآنچه ما بهصورت آنلاین استفاده میکنیم، تا سال ۲۰۱۹ بهصورت محتوای ویدیویی تغییر شکل خواهند داد بهنحویکه تسلط یوتیوب و سایتهایی ازایندست بیشازپیش خواهد شد و آنها شانس بیشتری برای ایجاد محتوای ویدئویی اولیه برای مخاطبان خود فراهم خواهند آورد. درواقع میتوان گفت در آیندهای نهچندان دور بازاریابان با استفاده از پلتفرمهای ویدیویی میتوانند مخاطبان بیشتری را درگیر کرده و به طبع آن سود بیشتری را نیز دریافت کنند.
کسبوکار در سال ۲۰۱۹ بر دو امر متمرکز خواهد شد تا قابلیت دیده شدن در خبرخوانهای طرفداران را داشته باشد و مخاطبان خودش را مورد هدف قرار بدهد:
از همین رو نیل شفر-نویسنده مشهور، مدیرعامل و مشاور استراتژی شبکههای اجتماعی میگوید:
“برندها در هنگام برقراری ارتباط نیازمند تغییر رویکرد متنی به تصویری هستند. به بیانی دیگر آنها باید خود را به یک مجله تصویری تبدیل کنند تا مخاطبانی برای خود جذب نمایند.”
استفاده از ویدیو زنده امری است که قبلاً نیز سابقه داشته و میتوان نمونههای آن را در یوتیوب مشاهده کرد. محبوبیت این شیوه در شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام و توییتر فرصتی طلایی را برای بازاریابان در سال ۲۰۱۹ فراهم آورده است. تعاملی که در ویدیوهای زنده وجود دارد، آن را به یک ابزار قدرتمند برای بازاریابان در برقراری ارتباط با مخاطبان خود و تقویت رابطه بین برندها و طرفداران آن، تبدیل کرده است.
عامل دیگری که این دسته از ویدیوها را باارزش میکند، اصالت و اعتبار آنها است و باعث ایجاد حس اعتماد و وفاداری بین برند و طرفداران آن میشود. ویدیوهای زنده به علت پیچیدگیهای فنی و مسائل مربوط به آن، مطمئناً مشکلاتی نیز به همراه دارند اما مخاطبان این موضوع را درک میکنند و این امر باعث کاهش اعتماد آنها نمیشود.
همانطور که هرساله شاهد ایجاد تحولات بسیاری در حوزه بازاریابی شبکههای اجتماعی هستیم، میبایست نگاهی نیز به آنچه در حوزه کسبوکار در حال وقوع است داشته باشیم زیرا ممکن است این امر به یک کسبوکار یاری برساند تا از اتلاف زمان در مورد تاکتیکهایی که بهاندازه محبوب نیستند، اجتناب کنند.
ازآنجاکه دستگاهها و پلتفرمها روزبهروز بیشازپیش از ویدیو پشتیبانی میکنند – بهویژه ویدیوهای زنده – ضروری است که برندها یک استراتژی ویدیویی داشته باشند.
بااینحال آنچه بهطور فزایندهای مشهود بوده این است که تنها تهیه ویدئوی زنده کافی نیست بلکه شما باید بتوانید محتوایی عالی، جذاب و ارزشمند ارائه دهید. این چیزی است که استفانی لئو در مورد گروه ۳۶۰ بازاریابی مطرح میکند. استفانی توصیه میکند بهجای اینکه فقط در مورد محصول یا سرویس خود صحبت کنید، یک ویدیو برای سؤالات پربازدید و همچنین سؤالاتی که ممکن است مشتریان آنها را بپرسند، ایجاد کنید. از همین رو مایکل آلتون – نویسنده و محقق بازاریابی محتوا در رسانههای اجتماعی میگوید:
“این فقط ویدئو نیست که در حال ترویج است، بلکه جذابیت اهمیت بسیاری دارد”
حدوداً ۲ سال است که فیسبوک این ویژگی را فعال کرده است.
درگذشته، پذیرش مخاطبان بهعنوان یک فرآیند غیرفعال بود. اما مخاطبان امروز میخواهند درگیر فرآیند شوند و تعامل و همکاری بیشتری داشته باشند. برندهایی که به این مسئله توجه میکنند بازاریابی شبکههای اجتماعی موفقتری دارند.
ویژگی استوری و افزایش محتوای کوتاهمدت در شبکههای اجتماعی یک توسعه کلیدی است که محبوبیت زیادی در سال ۲۰۱۸ به دست آورده است. استوریهای فیسبوک و اینستاگرام از استوریهای اسنپ چت پیشی گرفتهاند و مخاطبین استوریهای اینستاگرام به حدود ۴۰ میلیون کاربر روزانه رسیده است.
به گفتهٔ Entrepreneur، حدود ۲۰۰ میلیون از کاربران اینستاگرام هرماه از استوریهای این رسانه استفاده میکنند، حال این رقم را به میلیونها بازدید فیسبوک، اسنپ چت، اینستاگرام و غیره اضافه کنید. فرمتهای استوریها به ویژگی اصلی اشتراک عمومی تبدیلشدهاند و از خبرخوانها نیز پیشی گرفتهاند، به همین دلیل بازاریابان باید توجه ویژهای به ویژگی استوری و محتوای کوتاهمدت داشته باشند چراکه مخاطبین زیادی دارد و ارتباطی کوتاه اما غنی را با مخاطب خود برقرار میکند.
استفاده از تلفنهای همراه باعث محبوبیت محتوای کوتاهمدت در سال ۲۰۱۹ میشود. ازاینرو، بازاریابان رسانههای اجتماعی باید یک استراتژی ویدئویی جامع برای محتوای کوتاهمدت ایجاد کنند که این امر نهتنها کاربر را قادر میسازد تا با برندهای گوناگون ارتباط برقرار کند، بلکه باعث این میشود که ترس از دست دادن مخاطب نیز از بین برود.
در سال ۲۰۱۹، محتوای شبکههای اجتماعی به سمت شخصیتر شدن حرکت میکنند از همین رو فیسبوک اعلام کرده است که بهزودی ویژگی استوری را جایگزین خبرخوان میکند. همچنین باید بگوییم برندهای دیگر نیز سعی دارند در همین مسیر حرکت کنند و محتوای شبکههای اجتماعی را به سمت ارتباطات کوتاه و عمیق سوق دهند. از همین رو بازاریابان باید توجه کنند که چطور میتوانند از طریق ویدیو، استوری و… کسبوکارشان را به مخاطب معرفی کرده و افراد بیشتری را جذب فعالیتهای خود کنند.
یکراه برای ایجاد ارتباط و جلب اعتماد، نشان دادن پشتصحنههای کسبوکار خود به مخاطب است. برای مثال اگر شما کافهدار هستید، میتوانید در یک ویدیو کوتاه طریقه شستن ظرفها یا تهیه قهوه را به مخاطبین خود نشان دهید.
حفظ حریم خصوصی دادهها، امنیت و نظارت در سراسر شبکههای اجتماعی موضوع اصلی بحثهای سیاسی در طول سال ۲۰۱۸ بوده است. در اوایل امسال در ماه مارس، خبری منتشر شد که بر اساس آنیک شرکت به نام Cambridge Analytica، اطلاعات نزدیک به ۸۷ میلیون از پروفایلهای فیسبوک را بدون رضایت کاربران جمعآوری کرد تا سیستمی را طراحی کند و با استفاده از آن اطلاعات بتواند در انتخابات آمریکا تأثیر بگذارد.
این شرکت به علت افتضاحی که به بار آورد از کار بیکار شد و فیسبوک و مدیرعامل آن نیز از جانب کاربران و همچنین مقامات حقوقی واکنشهای ناخوشایند بسیاری را دریافت کردند. این مسئله منجر به این شد که شبکههای اجتماعی با کاربران خود شفافتر و صادقانهتر برخورد کنند. از همین رو بازاریابان نیز میبایست بهجای ارتباطات بازاریابی یکطرفه، روشهای معتبرتری را انتخاب کنند.
مقررات حفاظت از اطلاعات عمومی اروپا نیز در ۲۵ می امسال به اجرا درآمد و انقلابی در فرآیند حفاظت از دادهها در اینترنت به پا کرد. این مقررات به کاربران امکان کنترل بیشتر بر روی اطلاعات شخصی خود که توسط شرکتها نگهداری میشوند را میدهد. پس بهتر است بدانید اگر میخواهید اطلاعات رفتاری مشتری خود را بهصورت آنلاین جمعآوری کنید، باید رضایت آنها را کسب کنید.
همچنین شفافسازی در سال ۲۰۱۹ نیز از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود و مسئله بزرگی بهحساب میآید. بسیاری از کاربران اینستاگرام متوجه شدهاند که نوع و سبک زندگی افراد در این رسانه آن چیزی نیست که در واقعیت وجود دارد از همین رو بیشتر به دنبال شخصیتهایی هستند که در ارتباط خود صادقانه برخورد میکنند. این مسئله در مورد شرکتها و کمپانیها نیز وجود دارد چراکه مردم در بین خیل عظیمی از شرکتها به صادقترین و شفافترین آنها اعتماد میکنند.
روش دیگری که برای فراگیر شدن نمیتوان از آن چشمپوشی کرد، بهرهگیری از حمایت مشتری نسبت به برند است. این روش بهسادگی حتی با پست کردن یک عکس یا ویدیو نیز میتواند کارساز باشد.
اگرچه مسئله حفظ حریم شخصی دادههای آنلاین منجر به نگرانیها و سردرگمی در بازاریابی شبکههای اجتماعی میشود، اما این امر شفافیت در روشهای جمعآوری دادهها و ارتباطات آنلاین برندها را به دنبال دارد. اوا تیلور، مدیر ارشد بازاریابی اجتماعی Hootsuite، معتقد است که یکروند کلیدی در سال ۲۰۱۹، شخصیسازی تجربه مشتری است که با جمعآوری اطلاعات آنلاین از طریق ردیابی رفتاری وی انجام میگیرد. اینترنت نگرانیهای زیادی را در خصوص حریم خصوصی ایجاد کرده و حفاظت از دادهها یک مسئله کلیدی است که نمیتواند ریشهکن شود مگر آنکه بازاریابان فعالیت خود در شبکههای اجتماعی را متوقف کنند.
با نگاهی به آینده بازاریابی شبکههای اجتماعی در ۲۰۱۹ و سالهای بعد میتوان گفت برندهای موفق آن دستهای هستند که شخصیسازی و تجربه مشتری را در قلب کسبوکار خود قرار میدهند. این مسئله به خلاقیت کمپانیها و برندهای اجتماعی نیز برمیگردد چراکه به نوع در اختیار گذاشتن این تجربه شخصیسازی و خلاقانه بودن آنها نیز بستگی دارد.
پلتفرمهایی مانند گوگل، فیسبوک و آمازون بهمنظور افزایش تعامل با مشتریان خود، هوش مصنوعی را بهویژه در قالب خدمات آنلاین به کار گرفتهاند. در سال ۲۰۱۸، رشد ارتباطات مبتنی بر هوش مصنوعی غیرقابلانکار بوده و Hootsuite پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۲۰، بیش از ۸۵ درصد از همه تعاملات سرویسدهنده خدمات، توسط رباتهای هوش مصنوعی طراحی خواهند شد.
به نظر میرسد نسل هزاره سریعترین آداپتورهای مبتنی بر chatbot تجربه مشتری است. به گفته هافینگتن پست، ۶۰ درصد از جمعیت هزارساله از chatbots استفاده میکنند و ۷۱ درصد آنها نیز تمایل به استفاده از حداقل یکی از آنها رادارند. در سال ۲۰۱۹ برندها خدمات آنلاین خود را بیشازپیش تقویت میکنند و حتی ممکن است پلتفرم جدیدی را ارائه دهند که پیشرفت مؤثری را در حوزه خدماترسانی به مشتریان اینترنت ارائه دهد، درست مانند واتساپ.
در سال ۲۰۱۹، واتساپ به یکی از اصلیترین بازارهای خدمات اجتماعی و نیز کانال سرویسدهنده خدمات اجتماعی اولیه بدل خواهد شد. درواقع انتشار API کسبوکار واتساپ در اوت ۲۰۱۸ میتواند یک بازیساز واقعی در صنعت باشد. واتساپ هماکنون نیز به کسبوکارها اجازه میدهد که در عرض ۲۴ ساعت با مشتریان خود بهصورت رایگان ارتباط داشته و به سؤالات آنها پاسخ دهند. این مسئله بهشدت به بهبود تجربه مشتری کمک میکند.
بزرگترین توسعه در این حوزه، راهاندازی IGTV توسط اینستاگرام است. یک ویژگی تلویزیونی که برای پخش محتوای ویدیویی طولانی در فرمت متفاوت با سایر ویدیوها در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، در تاریخ ۲۰ ژوئن منتشر شد. این رویداد برندهای دیگر را نیز به این حرکت تشویق کرد که در مسیر استفاده بیشتر از ویدئوهای تلفن همراه گام بردارند.
در IGTV ویدیوها به یک دقیقه محدود نمیشوند و مدتزمان هرکدام میتواند تا ۱ ساعت به طول انجامد. یک تلویزیون اختصاصی برای کاربران اینستاگرام! این ویژگی و ویژگیهای مشابه محبوبیت پیشین اینستاگرام را در سال ۲۰۱۹ پررنگتر خواهد کرد و راه را برای بازاریابی شبکههای اجتماعی بهتر نیز فراهم میآورد. از همین رو دنی برمنت – بنیانگذار و مدیر شرکت Inbox Express و Brainstorm Digital میگوید:
“هیجانانگیزترین روند بازاریابی شبکههای اجتماعی در سال ۲۰۱۹، ادامه رشد اینستاگرام است. این پلتفرم اکنون دومین پلتفرم شبکههای اجتماعی پس از فیسبوک است. محبوبیت این پلتفرم را میتوان در «تصاویر» خلاصه کرد! به نظر میرسد که اینستاگرام از این مثال معروف که میگوید «یک تصویر میتواند هزار کلمه بگوید» پیروی کرده است! عامل دیگری که در محبوبیت و همچنین رشد روزافزون اینستاگرام دخیل بوده و نمیتوان از آن چشمپوشی کرد قابلیت تبلیغاتی آن است.”
درنهایت، دسترسی ارگانیک به پلتفرمهای شبکههای اجتماعی نیز در حال تغییر است. در اوایل سال جاری، فیسبوک تغییرات بزرگی را در الگوریتم خود اعمال کرد تا اطمینان حاصل کند که کاربران بیشتر از دوستان و خانواده و کمتر از برندها و صفحات بازدید میکنند. درنتیجه، به دلیل این تغییر الگوریتم برندها کمتر از قبل موردتوجه کاربران قرار گرفتند.
تمام گرایشهای ذکرشده در بالا بهطور مؤثری راههای کلیدی برای ایجاد روابط جذابتر در بازاریابی شبکههای اجتماعی میباشند تا جایی که لیلاچ بولاک-کارشناس بازاریابی محتوا، بنیانگذار Lilach Bullock Limited معتقد است:
“یکی از بزرگترین روندهای بازاریابی شبکههای اجتماعی که در چند سال گذشته آغازشده است و احتمالاً در سال ۲۰۱۹ نیز ادامه خواهد یافت، استفاده از واقعیت مجازی در بازاریابی شبکههای اجتماعی است. این روش به همراه تکنولوژی موجود باعث سرگرم شدن مخاطب میشود و جذابیتهای زیادی را برای آنها به ارمغان میآورد. مانند: بازیهای جالب کوچک، فیلترهایی برای فیسبوک، محتوای تعاملی و حتی تبلیغاتی شبکههای اجتماعی مبتنی بر AR. “
منبع: smartinsights